K-POP vs M-POP vs INDO-POP

Assalamualaikum...

memandangkan ak tgk ramai blogger yang buat post psl ni...ak pn rase nk mengeluarkan pendapat aku mengenai muzik K-Pop yang sekarang ni semakin tersebar ke negara kita dan juga negara seberang...Indonesia...

okay sebagai permulaan..muzik K-Pop ni sbnrnyer da lama jgak la..just baru jer popular kat Malaysia..buktinyer...radio tempatan macam Era fm dan Hot fm sudah pn mula memutakan lagu2 dari Korea...ak pn xsure dari mana sbnrnye bermula nya muzik K-Pop tersebar kt sini...tp itulah kenyataan nye skrg...ade yang suke..dan tidak terlupa jgak kepada yang kurang berminat dan menyampah...yela kn..pendengar dah biasa dengar lagu2 melayu...terutama muzik indie yang semakin popular kat Malaysia...pastu tetibe K-Pop ni muncul lak...mybe psl tu kot yang orang kurang suka...tapi bagi ak...ak terima jer muzik mereka...sama lah mcm muzik daripada Barat...dah banyak kan lagu dari Barat dah dimainkan kat Malaysia...ak ni bkn ape...ade jgak lagu dari barat yang ak suka tp kadang2 tu lirik nye ak kurang berkenan...ade yang menunjukkan unsur negatif...tp kalo 'beat' music nye best ak lyn jgak la...hahaha..tp secara kesimpulannya ak layan sikit jer lagu2 Barat ni...

tapi yang peliknyer...bila muzik K-Pop da mula diputarkan di corong2 radio...ade pulak orang yang kritik kan...muzik Barat dari oversea kn...same lah ngan K-Pop...nape certain2 orang suke bangga2 sgt ngan muzik Barat tu smpai negara sndiri pn xnk support...so senang citer...kite perlulah terima segala muzik ke Malaysia ni dengan positif...bagi aku...music adalah sesuatu yang universal...

ok la...ni baru nk masuk ke topic sebenar untuk entri kali ni...hehe...muzik K-Pop ak dah cerita kan sedikit kan kat atas tdi...sekarang kite masok ke M-Pop...ape tu??? Malaysian Pop la...pe la korang ni...ok..memandangkan fenomena K-Pop makin hangat kat Malaysia ni...ade la beberapa boyband yang memperjuangkan muzik yang lebih kurang mcm K-Pop...mereka menggelarkan diri mereka sebagai MAX 24/7...banyak giler kontroversi mengenai kumpulan ini...sebab ape..masa awal kemunculan mereka...mereka mengatakan bahawa mereka adalah the 1st ever K-Pop group in Malaysia...uishh...bunyi mcm gempak je kan...so ak try la search kt Youtube...bila tgk performance diorang..alahai...cmni ke kumpulan yang nk tiru korea tu....sorry to say la...kalo nak tiru pn jangan la sampai terok sangat...sorry komen ak agak kasar...tp bila tgk MV pertama mereka...terlalu banyak yang perlu diperbaiki lagi...dance lom ckup sharp..choreograph yang biase2 je...yela kn...bukan senang nk koreo smpai 12 orang...tula ambil ramai sgt nak jdi kan group...x mcm lagi satu group ni...jap lagi ak share...

ape pn bagi sesiapa yang xtw ape itu MAX 24/7...tgk jela MV mereka kat bawah ni dan nilai la sendiri...


90% dislike lagu ni...korang lak...fikir la sndiri ye...

ok srkg ak nk share satu lagi group dari malaysia gak...menggelarkn diri mereka sebagai VIP...ade yang mempertikaikan nama kumpulan ini sebab ikot fanclub BigBang..tp ni memang idea yang dikeluarkan oleh KRU production selaku pengurus mereka...wow...bawah KRU tu...bkn sng tw...mereka memperjuangkan MPOCE iaitu Malaysian Pop Dance...anyway...ak lagi respek group ni dari yang tadi...sebab dance choreo nye lgi gempak...terdiri dari 5 orang...meyh lyn jap MV mereka...


ok skrg kite masuk lak dlm muzik Indo-Pop lak...stands for Indonesian Pop...bagi aku...muzik Indon xprnah mengecewakan ak...memang mantap dan easy-listening dari dlu lagi....cuma bezanya yang terbaru...sesuai dengan fenomena K-Pop sekarang ni...muncul satu group bernama HITZ...sbnrnye ade lagi boyband lain yang lebih kurang mcm HITZ ni tp ak rase yang ni paling mantap...sebab ape...group ni terdiri daripada 3 orang jer...n salah seorang group member berasal dari Korea ! ! x caye kn...name nye Lee Jong Hoon...da menetap kat Indon lebih kurang 3 tahun...dlm 1st single diorang pn ade diselitkan lirik korea...meyh layan jap...


ape pulak pendapat korang?? meyh komen kat entri ni okay....sekian..

9 comment:

  • missayien says:
    August 21, 2011 at 2:18 PM

    semua lagu xkisahla dari korea ke barat ke,malaysia ke
    asalkan xbercanggah dgn agama,okay je

  • mr Flux says:
    August 21, 2011 at 2:56 PM

    yup...jgn smpai melupakan agama kite... =)

  • ~;:gyiem wave:;~ says:
    August 21, 2011 at 10:24 PM

    firstly...ak bngge gler ngn entry ko yg ni..nak tiru kpop pn b'pade2 lar...klu lebey2 LOWPOP nme'y tu...huhu..
    sory to say too.. ak mmg x ske max 24:7...ak lg prefer kmp VIP n FORTEEN..wokeyh! sekian time kasih..=)

  • mr Flux says:
    August 21, 2011 at 11:19 PM

    thnx for reading...ini just ape yg ingin diluahkan dlm hati...

    kalo nak tiru pn still kne ade identiti sndiri...tol x? hehe

    psl max 24:7 tu...mmg xleh nk ckp ape la...da byk org komen still xleh improve...forteen?? best jgak tu...under KRU jgak kn?

    btw..thnx for the brief commnt =)

  • Atheera. says:
    August 22, 2011 at 12:00 AM

    no no no no...to m'sian group yg nak tiru kpop. biarlah dorg femes dgn lagu & identiti sendiri.

  • mr Flux says:
    August 22, 2011 at 12:29 AM

    ape no no tu cik atheera...same la...kne lah ade identiti sndiri...baru lah leh maju industri muzik tanah air =D

  • Kyra Hasman says:
    August 22, 2011 at 1:14 AM

    rmai xsuka dorg..kesian2..huhu

  • mr Flux says:
    August 22, 2011 at 5:23 AM

    hmm..maybe diorang still lom leh terima kott..mcm yg sy ckp kn kt entri ni..

  • Anonymous says:
    January 21, 2013 at 4:02 AM

    di indonesia itu di sebut boy band & girl band..

    ada seven icons, smash, cherrybelle, etc..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Archive

Total Pageviews