REVIEW : ASIAN TOUR 2011 : MALAYSIA vs CHELSEA



Tempat : Stadium Putra Bukit Jalil
Masa : 8.45 pm

ini merupakan perlawanan persahabatan terakhir dari kelab epl...dimulakan dengan Arsenal dan Liverpool...kini giliran Chelsea pula untuk datang ke Malaysia...sebelum ni Chelsea pernah datang ke malaysia sebanyak dua kali...iaitu pada 2003 dan 2008...kali ini mereka memilih Malaysia sebagai destinasi jelajah asia mereka kali ini...(bagus nye malaysia...tiga kelab epl dtg sini...bkn sng tuu)

ok2...back to the main topic..untuk perlawanan ini...skuad Malaysia di bawah jurulatih Datuk K Rajagobal sudah berada di Singapura bagi menjalani latihan menjelang perlawanan kelayakan pusingan kedua FIFA 2014...kali ini, Malaysia menurunkan skuad campuran terdiri daripada pemain Olimpik dibimbing Ong Kim Swee serta beberapa pemain senior seperti Amri Yahyah dan Hairuddin Omar...

permainan banyak didominasi pasukan Chelsea...banyak pergerakan pantas dilakukan....tetapi pemain pertahanan malaysia bijak mengekang pergerakan mereka daripada masuk ke kawasan penalti....terdapat juga beberapa shots yang agak bahaya tetapi berjaya diselamatkan oleh penjaga gol, Farizal Marlias...akan tetapi, peluang gol hampir terbuka tetapi gagal disempurnakan Frank Lampard...ape pn...1st half tidak banyak menunjukkan percubaan dari pasukan malaysia kerana banyak disekat oleh pertahanan Chelsea...

permainan tampak lebih menarik pada 2nd half...bermula dengan penyudah berbahaya dari seorang pemain chelsea (sori la xtaw name...huhu) ....tetapi dapat berjaya ditepis keluar oleh penjaga gol...skuad pada 2nd half ni adlah 1st eleven utk Chelsea dan skuad Olimpik dri Malaysia...permainan agak mendebarkan seketika apabila kelekaan pertahanan chelsea menyebabkan penyerang malaysia terus menendang ke arah gol...tetapi tersasar...cubaan baik merampas bola...hehe

sampai la pada minit ke-80 kalo xsilap ....kesilapan pemain yang menolak Drogba jatoh menyebabkan free kick diberikan oleh pengadil kepada Chelsea...Drogba melakukan tendangan tersebut.....dan.....golll (err...yke ni...xcaye la) ...ish...biar btol...bola atas line tu...tpi nk wat cne...pengadil da fikir cmtu...hishh...smpai pengulas perlawanan ckp 'lucky goal'....mknenye bkn gol hebat mane pn....huhu...perlawanan menjadi hangat apabila malaysia beberapa kali cuba melakukan serangan tetapi sedikit tersasar dari gawang gol...kedudukan kekal hingga wisel penamat....

overall...bgi ak...permainan kali ni menampakkan kelainan...defend main ok...juz serangan kurang sikit...tpi xpe...skuad olimpik bimbingan Ong Kim Swee ni ade potensi jgak jika diambil oleh ketua jurulatih kebangsaan, Datuk K Rajagobal...so, leh dipertimbangkan x?? huhu
permainan menarik bagi kedua2 pasukan....

lpas ni...meyh ramai2 sokong Malaysia yang akan menentang Singapura pada Sabtu ni, 23 Julai,,,okay?? ^^

p/s : agak xpuas ati ngan gol chelsea...adoyai...

5 comment:

  • aremieroul says:
    July 21, 2011 at 11:39 PM

    hu3..mirul x layan bola..lalala..tapi still baca entry ni dengan semamngat juang yang tinggi.. ^^

  • mr Flux says:
    July 21, 2011 at 11:49 PM

    hahha...xpe2...thnx 4 reading. :)

  • Dunia Cik Maia says:
    July 22, 2011 at 1:35 AM

    ergh rugi... tertinggal.. wahhaha tak igt la plak.. keh3 neway thniah tok Malaysia sbb dpt men ngn klb epl.. walaupun chelsea my most fav team. tp Malaysia ttp di hatiku. ouh! =)

  • mr Flux says:
    July 22, 2011 at 8:40 AM

    cne leh xigt tu...huhu...ur fav team ehh?? my fav is arsenal :)

  • Anonymous says:
    July 22, 2011 at 2:32 PM

    sy dah la sakit gigi, menjerit2 lak tu tngk bola semlm.. adoyai.. chelsea gol pn stakat ats line.. cis.. ni yg rse nk convert club je nih.. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Archive

Total Pageviews